AQUEST NO ÉS UN WEB OFICIAL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA · ÉS EXACTAMENT EL CONTRARI
hores vetlladores

Preguntes freqüents

Les preguntes que ens fan les famílies i els equips docents, amb la resposta i la font. Si la teva no hi és, Vetlla te la respon a la bombolla de baix a la dreta, a qualsevol hora.

Quantes hores li corresponen a la meva criatura?

No hi ha cap taula pública que digui «tants punts, tantes hores». El que sí que està documentat és el circuit: l'EAP omple l'annex 4, que puntua fins a 81 punts, i el Departament reparteix «basat en les puntuacions que obté l'alumnat» (BOPC 448, p. 26). Les hores s'assignen al centre: qui decideix quantes en rep cada infant és la direcció amb la CAEI.

Tinc dret a veure l'informe de l'EAP?

Sí, i és una obligació. Article 15.7 del Decret 150/2017: l'EAP «l'ha de facilitar […] als pares, mares o tutors legals».

Han reduït les hores i ningú m'ha avisat. És legal?

Cap norma pública fixa un preavís a les famílies, i és el buit que denuncia el Síndic. El que sí que pots exigir és que qualsevol denegació es faci per resolució motivada i signada, amb indicació dels recursos.

Es poden demanar més hores un cop començat el curs?

Als centres concertats no hi ha cap procediment publicat per ampliar hores durant el curs. La via documentada és fer que la direcció demani a l'EAP una nova valoració amb l'annex 4, i que consti abans de la comunicació de desembre. El plec del servei estableix a més que «cualquier modificación que se produzca durante el curso escolar deberá ser autorizada por la dirección de los servicios territoriales».

El monitoratge de salut es descompta de les hores del centre?

No. Aquestes hores «s'adrecen a l'atenció de l'infant o jove […] no s'adrecen al centre, com en el monitoratge ordinari». Van a part i les demana la direcció a l'EAP.

Ens diuen «X hores en total entre monitoratge de suport i monitoratge de salut». Es pot sumar?

No. Són dues bosses diferents i el mateix Departament ho estableix per escrit: les hores de monitoratge de salut «s'adrecen a l'atenció de l'infant o jove que presenta la necessitat de salut (no s'adrecen al centre, com en el monitoratge ordinari)» (document «Educació inclusiva»).

Sumar-los amaga quina part correspon a cada concepte i fa semblar que la necessitat de la teva criatura competeix amb la de la resta. Demana les dues xifres per separat, i si la sol·licitud de monitoratge de salut no s'ha presentat mai, que es presenti.

Poden deixar la meva criatura fora d'una sortida o de les colònies?

L'exclusió per manca de suport és discriminació: el RDL 1/2013, article 63 considera vulneració «el incumplimiento […] de realizar ajustes razonables». Terminis: mínim 30 dies, i un primer període del 2 de setembre a l'11 d'octubre per comunicar-les totes.

Ens diuen que les sortides «no es van comunicar a temps». Ho hem de patir nosaltres?

No. El termini per comunicar les sortides al Servei Territorial —30 dies d'antelació, i un primer període del 2 de setembre a l'11 d'octubre— surt del plec del contracte del servei, un instrument entre el Departament i l'empresa adjudicatària. Les famílies no hi són part i no hi tenen cap obligació. És una obligació del centre.

Els principis de «servicio efectivo a los ciudadanos» i de «buena fe, confianza legítima y lealtad institucional» (article 3.1.a i 3.1.e de la Llei 40/2015) impedeixen que una administració faci recaure sobre la persona interessada les conseqüències d'un tràmit que li tocava fer a ella.

I si la criatura queda exclosa d'una excursió per un tràmit no fet, això és discriminació: l'article 63 del RDL 1/2013 considera vulneració del dret a la igualtat d'oportunitats «el incumplimiento […] de realizar ajustes razonables».

Què fer: demanar ara i per escrit que el centre comuniqui la relació completa de sortides, excursions i colònies del curs amb sol·licitud d'acompanyament, i que us en doni còpia registrada. I deixar dit que doneu per cobertes totes les activitats del curs. Documenteu cada activitat de la qual quedi exclòs, amb data i motiu al·legat.

I si l'escola de la meva criatura no hi surt amb hores?

Vol dir que aquelles hores no consten en cap document públic. Als centres públics el servei està licitat per lots territorials i el Departament no publica quantes hores rep cada escola. Això no vol dir que no ho puguis saber: es demana per transparència, i la GAIP ja ha donat la raó a qui ho ha demanat. Ho expliquem a Les dades.

Aquestes dades d'on surten? Me'n puc refiar?

De quatre resolucions publicades al DOGC. Cada fitxa d'escola enllaça el PDF oficial perquè comprovis la xifra. Si trobes un error, escriu-nos i el corregim el mateix dia.

Sóc mestre o mestra. Puc fer alguna cosa?

Molt. Aquí t'ho expliquem.